Blogger Templates

20 March 2011

soil structure

Definition and importance of soil structure

Soil structure is defined by the way individual particles of sand, silt, and clay are assembled. Single particles when assembled appear as larger particles. These are called aggregates.


Aggregation of soil particles can occur in different patterns, resulting in different soil structures. The circulation of water in the soil varies greatly according to structure, Therefore, it is important for you to know about the structure of the soil where you plan to build a fish-farm. Although you may not be able to assemble all this information yourself, the specialized technicians from the soil testing laboratory will be able to provide it after examining your undisturbed soil samples. They will be able to tell you if your soil has bad structure or good structure (pores/capillary canals, network, etc.). They will also be able to tell you about the degree of water circulation or permeability.





Description of soil structure

Soil structure is most usefully described in terms of grade (degree of aggregation), class (average size) and type of aggregates (form). In some soils, different kinds of aggregates may be found together and they are then described separately. The following paragraphs will briefly explain the various terms which are most commonly used to describe soil structure. This will help you to judge better the quality of the soil where you plan to construct fish-ponds. It will also enable you to learn how to define the soil structure yourself when examining a soil profile. 

Grades of soil structure

Structureless has no observable aggregation or no definite orderly arrangement of natural lines of weakness, such as:
  • Massive structure (coherent) where the entire soil horizon appears cemented in one great mass.
  • Single-grain structure (non-coherent) where the individual soil particles show no tendency to cling together, such as pure sand.
1. Weak structure is poorly formed from indistinct aggregates that can barely be observed in place. When removed from the profile, the soil material breaks down into a mixture of very few entire aggregates, many broken aggregates and much unaggregated material.


2.  Moderate structure is well formed from distinct aggregates that are moderately durable and evident but not distinct in undisturbed soil. When removed from the profile, the soil material breaks down into a mixture of many distinct entire aggregates, some broken aggregates and little unaggregated material.


3. Strong structure is well formed from distinct aggregates that are durable and quite evident in undisturbed soil. When removed from the profile, the soil material consists very largely of entire aggregates and includes few broken ones and little or no non-aggregated material.



Classes and types of soil structure

By definition, class of structure describes the average size of individual aggregates. Usually, five distinct classes may be recognized in relation to the type of soil structure from which they come. They are:
  • Very fine or very thin.
  • Fine or thin.
  • Medium.
  • Coarse or thick.
  • Very coarse or very thick.
By definition, type of structure describes the form or shape of individual aggregates. Generally, soil technicians recognize seven types of soil structure, but here only four types are used. They are rated from 1 to 4 as follows:



1. Granular and crumbs structures are individual particles of sand, silt and clay grouped together in small, nearly spherical grains. Water circulates very easily through such soils. They are commonly found in the A-horizon of the soil profile. 
   
2. Blocky and subangular blocky structures are soil particles that cling together in nearly square or angular blocks having more or less sharp edges. Relatively large blocks indicate that the soil resists penetration and movement of water. They are commonly found in the B-horizon where clay has accumulated. 
   
3. Prismatic and columnar structures are soil particles which have formed into vertical columns or pillars separated by miniature, but definite, vertical cracks. Water circulates with greater difficulty and drainage is poor. They are commonly found in the B-horizon where clay has accumulated. 
   
4. Platy structure is made up of soil particles aggregated in thin plates or sheets piled horizontally on one another. Plates often overlap, greatly impairing water circulation. It is commonly found in forest soils, in part of the A- horizon, and in claypan* soils. 



19 March 2011

alhamdulillah


akhirnya aku dah dapat selesaikan 1 soalan account chapter 8.. yes! usaha e2 yg penting.. kalo xusaha, takkan dapat selesaikan soalan account tu.. haha..


btawu, time ladang 18mac, group ktowg bertukar tempat, buah pegi sawit n sawit pegi buah.. walaupown penat nak menapak ke ladang kelapa sawit, tp mmg best sebab ktowg dapat jalan2 naek atas bukit sambil buat keje, sebabnye, ktowg just cantas daun2 kelapa sawit yg menghalang perjalanan.. tu je.. sambil2 tu kutip rock tok wat assignment berkaitan rock.. hohoho.. tp mmg syok la dapat tengok pemandangan dari atas bukit.. paling best dapat tengok bangunan UiTM dari atas bukit.. ;)

k lah, da tatawu nak citer pe lagi.. ;))

17 March 2011

seronok

hari ni sangat seronok sebab pagi tadi dapat buat akaun chapter 7 (final account) yang terbahagi kepada income statement & balance sheet... seronok sebab dapat selesaikan soalan dalam buku teks.. yeaahhh... mulai hari ni akaun semakin dekat di hati ku~ ;)

mula rajin study

wah... di pagi yg mulia ini (3 pagi), aku masih tak tidur lagi.. ini bermakna kerajinan ku sudah kembali seperti sem lepas.. selalu tidur lambat sebab study.. hahaa.. sebelum ni aku selalu tidur awal tanpa sentuh buku..  bagus nur syuhada binti marzini.. kamu sudah mula insaf ye.. final nak dekat ni.. sedar2 kan lah diri kamu tu.. jangan asyik membuteee je.. kalau kamu pikir nak membute tu, cepat2 la kamu pikirkan yg final exam belom abeh lagi.. lepas dah abeh final tu, suke ati kamu la kamu nak wat ape pown.. ingat tu syuhada~!!

^_^


*kata kata semangat untuk diri sendiri*

  • Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci.
  • Jangan katakan kegagalan itu kesilapan.Katakan kegagalan itu adalah pengajaran.
  • If you want something you’ve never had, you must be willing to do something you’ve never done.
  • Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka.
  • Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda
    tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan.
  • Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan
    kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting
    ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan
    kekalkan usaha hingga ke akhir hayat.



16 March 2011

Tsunami di Jepun bukti Kiamat Semakin hampir

Bila matahari tidak lagi terbit dari timur itulah tandanya kiamat semakin hampir dan ianya merupakan tanda besar hari kiamat. Hari ini sudah banyak tanda-tanda kecil kiamat. Diantara kiamat kecil ialah:

1. Zina bermaharajalela
2. Pemimpin yang terdiri dari orang yang jahil dan fasik.
3. Bermaharajalela alat muzik.
4. Menghias masjid dan membanggakannya.
5. Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang
6. Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar.
7. Banyaknya sifat bohong dan ia menjadi perkata biasa.
8. Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda.
9. Jarak-jarak antara pasar menjadi dekat (menunjukkan banyaknya kegiatan perdagangan)
10. Kekayaan umum dikuasai segelintir orang tanpa kebenaran dan tanpa rasa takut, termasuk rasuah dan mengambil harta secara tersembunyi.
11. Akan terdapat banya pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat.
12. Orang akan melakukan homoseksual.
13. Akan terdapat ramai anak luar nikah.
14. Pemimpin suatu kaum adalah keji dan pemimpin suatu suku adalah fasik
15. Anggota polis semakin ramai yang menunjukkan semakin banyak kerosakan
16. Banyaknya berlaku gempa bumi.

Dan apabila melihat pada tanda-tanda kecil berlaku kiamat, maka jelas, diantara 1-16 itu jelas menunjukkan bahawa kiamat semakin hampir. Namun yang paling mengejutkan, tanda-tanda besar kiamat juga sudah ada. Yang paling ketara ialah matahari semakin menaik ke arah barat dan semakin meninggalkan timur.

Jepun,11 Mac 2011 negara matahari terbit telah dilanda tragedi tsunami Jepun dan kali ini ia merupakan paling dahsyat dalam sejarah negara mereka untuk tempoh 140 tahun. Kekuatan kali ini bukan calang-calang iaitu 8.9 skala Richter. Kejadian berlaku di timur laut Tokyo. Dan fenomena itu turut mengubah menyebabkan kedudukan Pulau Honshu yang merupakan pulau utama Jepun itu berganjak sehingga 2.4 meter. 

Ini menunjukkan negara matahari terbit itu sedang mengubah kedudukannya. Maka fenomena ’Retrograde Motion’ yang pernah diperkatakan sejak 1400 tahun dahulu semakin hampir. 

Dan ALLAH swt pernah berjanji bahawa hari kiamat akan tiba dan sesungguhnya ALLAH swt tidak pernah memungkiri janjiNYA.

Semoga kisah Tsunami di Jepun tidak lagi menjadi bahan kelakar. Jadikanlah kisah Tsunami di Jepun sebagai pengajaran buat kita. ALLAH swt baru menyampaikan IKLAN KECIL KIAMAT. Dan sesungguhnya, hari kiamat semakin tiba. Semoga kita tidak merasai hari kiamat dan kita dimatikan sebagai orang yang taat, dan tidak diaibkan pada Hari Kiamat.


*ambil lah pengajaran daripada kejadian yang telah berlaku di jepun.. tingkatkan lah amal ibadah kita.. semoga kita berada dalam golongan orang orang yang beriman.. amin..*

15 March 2011

nasihat untuk diri sendiri~

diri itu : ape nak jd sama kamu ni Nur Syuhada Binti Marzini???!! akaun yg senang tu pown 
             kau masih tak paham2 lagi ker??? aiyoooo....

diri ini : mcm mane la nak paham... lagi2 biler time kuliah dgn lecturer *****.... 1 hape   
             pown tak paham.. time tutor je bley paham.. tu pown lambat cket nak masok 
             otak...

diri itu : tulaa... sape suwoh kau tak fokus betol2 dari awal sem lg.. kan da gelabah... kau 
              hengat cket ke chapter yg kau nak kena kejar tu??? banyak kau tawu takkk??? ade 
              15 chapter... bukan senang nak kejar sumer tu.. biler kau tak dapat kejar 1 
              chapter, yg laen2 pown kau tak dapat nak kejar... kau PAHAM takkk????

diri ini : aku tawuuu... jgn la marah aku... tp aku akan cube tok study lebih kuat subjek 
             akaun ni... kalo boleh aku tak nak repeat ape-ape paper tok sem ni... huhuuu...

diri itu : k, aku nak nasihat kan kau ni, aku harap kau berubah n cepat sedar la wahai 
              manusia yg bernama Nur Syuhada... final dah nak dekat ni.. pejam celik pejam
              celik, tup2 esok dah final, haaa, macam mane, gelabah kan??? so, sedar2 kan la 
              diri tu, jgn asyik dok ngadap laptop jer sepanjang mase.. hari2 bukak facebook..
              kau ingat best sangat ke facebook tu hah??? kau tawu tak, facebook tu salah satu 
              laman yg telah melalaikan diri kau... facebook tu jugak dah buatkan kau tak          
              study.. ni lah kesan buruknye biler berFACEBOOK aje... sampai tak ingat dunia 
              malam or siang.. lepas tu keje kau ni asyik tidor jee... malam tidor awal, pg plak 
              lepas subuh sambung tidor balek n bangon lambat lak tu.. ape nk jd ngn kau ni?? 
              sem lepas kau tak mcm ni.. tp kenape sem ni kau jd malas sgt2 hah??? tahap 
              keMALASan kau sekarang ni dah makin terok kau tawu tak?? study?? jgn cakap ler,
              biler dah hari2 dok ngadap facebook, jgn harap la kau nak sentuh buku kan??? aku
              tawu laa ape yg kau buat hari2.. sbb nye kau nak tawu ker??? sbb........ sbb aku 
              adalah engkau dan engkau adalah aku~!!! 

diri ini : hah?? betol ke kau tu aku, aku ni kau?? aku tak percayeeeee~!!!!!!!

diri itu : hey Nur Syuhada Marzini~!! kau kena percaye yg aku ni kau, kau tu aku.... sbb 
              name aku same mcm name kau.. name aku pown Nur Syuhada Marzini gak... cume 
              aku ni rajin study, tak macam kau tu, PEMALAS~!!!

diri ini : kau kate aku MALAS~!!! hey, bukan ke kau ckp yg diri kite ni serupe.... so, ape 
             kene mengene yg kau RAJIN, aku MALAS???

diri itu : hahaha.. ye tak ye jugak ek? kite kan serupe.. so, dah malas tu malas la jugak.. 
              hahaha.. so, mulai hari ni, aku nak diri kau dan diri aku ni kene laa study hard + 
              study smart.. tak boleh maen2 lagi dah,.. final pown da nak dekat..

diri ini : ok BOSS~!! same2 lah kiter study rajin2 yer... 

*hahaha.. nasihat tok diri sendiri.. abeh da tade sape nak nasihatkn aku, so, wat la nasihat tok diri sendiri*




14 March 2011

GEMPA BUMI, TSUNAMI DAN LETUPAN REAKTOR NUKLEAR DI JEPUN


ASSALAMMUALAIKUM..

Mungkin ramai yang dah dengar berita pasal gempa bumi yang melanda Jepun berukuran 8.9 skala richter.. Memang kalau korang sendiri ada tengok berita pun kita boleh nampak betapa teruk keadaan dekat sana sekarang. 

Nak tahu apa yang terjadi di Jepun? Jom sambung baca.









REAKTOR NUKLEAR MELETUP

Berita terkini tsunami di Jepun, Reaktor nuklear Fukushima Daiichi diletakkan pada paras bahaya dari 0 ke 7 yang merupakan tahap kritikal. Letupan yang berlakud i dalam reaktor no #3 di situ telah menyebabkan penghasilan asab dan debu.
Debu-debu radioaktif yang berterbangan sangatlah bahaya kepada manusi, setakat yang diketahui, 3 orang telah terkena kesan radioaktif ini. Biarlah gambar yang menceritakannya kepada anda.




Pakar-pakar nuklear dari Amerika Syarikat telah diterbangkan ke Jepun untuk membantu mengawal keadaan ini daripada menjadi lebih buruk. Kerana jika perkara ini tidak dikawal, dikhuatiri kesannya akan lebih dahsyat daripada akibat letupan reaktor nuklear di Chernobyl, Russia.


05 March 2011

cerita lama~

haisy, lame dah xupdate blog... busy yg amat sgt sampai xde mase nak sentuh blog langsong.. xpe2, nie pown nak update crite lame yg tak berUPDATE.. huhuu...


CAMPING SAMBIL BERKAYAK DI PENGKALAN BALAK (18-20 FEB 2011)
-hari yg paling sronok n kenangan tok budak2 rekreasi...


17 feb 2011 :
-dgn excited nye brkemas brg n xsabar nak pegi camping at pengkalan balak uw.. huhu..
-housemate dgn baek ati nye bg pinjam tudung sarung sbb aku mane ade tudung sarung2 ni.. haha.. dowg cakap senang t, xde la kelam kabut time camping t.. hoho.. pe pown, thankz kt kowg yg bg pinjam tudung tu ea...


18 feb 2011 :
-ari yg d nanti2 kan....
-excited sgt, xsabar2 nk bertolak ke destinasi yg bakal di tuju~
-tp sebelum tuh dengar taklimat pembahagian tugas dulu drpd ketua...
-lastly, bertolak jugaaa... =D
-excited sgt2...
-dlm bas, budak2 dok berKARAOKE la pulak... adoyaiy.. kalo suare sedap xpela jugak.. hehe... xpe, yg penting kami happy yg amat2 sgt dalam bas~
-dalam 2 jam perjalanan, sampai juga destinasi yg di tuju... tp sebelom bas nak pusing tok parking, ktowg dah nampak pantai pengkalan balak tuh.. wah, betapa indahnya pantai tuuu.... =D
-ktowg pown turon kn sumer brg2 dr bas...





-wahhh... seronok sangat2... =D
-rase macam nak pegi lagi je.. pantainye pown cantek...
-pastu ktowg mulekan tugas masing2.. group ktowg kena pasang khemah.. haha.. aku ni kira mahir la gak bab2 memasang khemah... hehe...










- gambar kat atas tu time ktowg brgotong-royong pasang khemah~
-da siap2 bersihkan diri n solat sumer, ktowg pown makan malam....
-kol 9 berkumpul tok pengenalan diri n ulangkaji ikatan tali....
-pastu time duty ikot group, start dr group timur & barat(my group)..
-hah, time berjage malam tu yg seronok tuhh... mule2 jage area khemah, tp last2 ktowg p kat tepi pantai... dak2 ni plak dok maen teng2 la, baling2 selipar n whatever la dowg tu kan.. hahah.. mcm budak2.. tp at least, hilang rase ngantok.. time tgk dowg maen, jurulatih ktowg dok mancing ikan, last2 dapat tapak sulaiman.. haha.. ni 1st time aku tgk tapak sulaiman dekat2..










-time group ktowg duty malam pown da abeh n nak p tidor, tp xdpat nak tidor sebab baynyak nyamok la pulak kat khemah.. huhu.. last2, aku p kuar dok borak2 ngn gak2 yg duty n yg blom tidor sampai la ke pg.. wahh, sangat hebat ye sebab xtidor 1 malam.. aiyoo...


19 feb 2011 :
-ari yg d tunggu2 tok berkayak...
- jogging dlu sampai kat area gelanggang bola tampar.. ktowg singgah situ n dok posing2 amek gambar... huhu.



time pepagi~




-haha... sangat seronok dapat bergambar ramai2 tepi pantai.. heheee...
-pas da jogging, ktowg pown p la sarapan..
-pastu siap2 nak p wat water confident lak.. haha.. group pertama turun dulu.. time tu aku group ke2, berdebar2 nak tunggu giliran.. da tibe giliran aku, mule la kaki menggigil nak masuk air.. haha.. pastu pelan2 undur belakang sampai la ktowg xjejak pasir pantai lagi.. time tu da cuak giler.. pastu ktowg naekkn kaki pelan2 n d bawak ke tghh sambil berpegangan tangan dengan owg sebelah.. laslty, ktowg kena lepaskn tgn.. argghhh.. saat yg mendebarkan da tibee... aku da trjerit2 time tu sbb xdapat nak luruskan kaki ke bawah.. maklumlah, aku ni takot cket ngn air.. huhu.. aku tarik owg laen sbb nak seimbangkn badan, huhu.. rase macam nak nanges jekk.. lepas tu, aku p la tarik jaket keselamatan jurulatih tu, aku mintak dye anta aku p tepi pantai.. huhu.. memalukan je mase tu.. adoyaiyyy... tp time tu mmg kenangan paling memalukan.. yela, owg laen da pandai apungkn diri, aku jek yg xreti2 lg.. huhuuuu... =(
then, ktowg p minum pagi lak, aku pown da xselera nk mkn d sbbkn peristiwa water confident.. rase trauma plak.. huhu... after that, rehat2 sekejap, then, di bahagikn kpd 2 group tok dgr taklimat.. tp sebelum tu, ktowg  kne siram ngn air, pastu xpasal2 kne guling2 atas tanah la plak.. adoyaiy... pusing kiri 5 kali, pusing kanan 5 kali n seterusnye bla bla bla.... abeh kotor baju ktowg, rumput2 sumer melekat kt baju sbb baju ktowg kn basah... mmg jurulatih ni sengaja nk siram ktowg sebelum kne guling2... rupe2nye ade udang d sebalik batu.. huhu... then, ktowg dgr la taklimat care2 nak mengangkat kayak n care nak mendayung.. pas da siap, ktowg p la makan tengah ari... pastu, p mandi2 n basoh baju, then keringkn baju tu sbb nak gune balek time berkayak t.. hoho.. 
-solat n tukar balek baju yg ampir kering tu, then get ready tok berkayak...
-waahhh... sangat seronok berkayak nih...
-dua kali aku berkayak.. tp rase xpuas lak berkayak dua kali jek.. huhu.. rase nak wat lagi jek sampai puas...
-tapi mmg penat la sbb aku dok depan n kena banyak mengayuh.. ;)
-bersihkan diri n solat..
-makan malam lak group aku yg kne masak, so, ktowg sediakan makan malam..
-after that, tunggu BBQ siap, ktowg wat la keje sendiri n jalan2 amek angin kt luar.. angin yg sangat sejuk malam tu.. mmg seronok.. =)
-pas BBQ da siap, time tok makan... tp aku xmkn pown sbb da kenyang n time tu mmg mate da ngantok gker2 tahap gaban sbb xtidor 1 malam.. lg2 dgn badan yg saket2... adoyaiy.. sepatotnye mlm tu ade persembahan, tp d sebabkn ramai yg ngnatok n penat, ktowg pown mntak kebenaran kat jurulatih tok tidor awal... so, ktowg pown masok la tdo n dapat la tidor ngn lena tanpa ade nyamok yg gigit.. tp nasib baek xde nyamok gigit, kalo x, xboleh tidor laaa.. tp nyamok ni mcm tawu2 jek yg ktowg penat n xkacow ktowg.. hahakk.. trime kaseh nyamok.. heheee... ;)




20 feb 2011 :
-bangon, solat n siap2...
-mulekan aktiviti dgn jalan2 sambil amek angin kt tepi pantai.. d samping tu blaja ikatan tali sbb ade test ikatan tali.. tp aku da afal sume care2 nk ikat n name2 nye.. so, kwn2 yg xreti nak ikat tu mntk la aku ajakn.. hoho...
-pastu p sarapan...
-get ready tok ujian tali n separuh group turun tok mini ekspedisi kayak~
-tibe la giliran ktowg plak berekspedisi.. kebetulan time ktowg ekspedisi dlm keadaan cuace yg xbrape nak baek, time tu angin kuat la pulak, d tambah2 dgn ombak yg bergelora... isy2, mmg byk halangan betol la time tu.. ktowg xdapat nak kwal kayak ktowg sampai terumbang ambing... punye la payah nk mengayuh tu... aiyooo... dah la air banyak masuk dalam kayak.. aku pown ape lg, gabra laaa... da sampai tempat rafting, aku pown mntak ngn jurulatih tok tukar kayak ngn owg sebelah.. so, ktowg praktikkan la ape yg da blaja.. agak susah la jugak nak bertukar2 kayak atas laut...
-leaps da tukar tu, jurulatih nak bawak ktowg kat tengah2 laut yg dalam... dah la time tu ktowg da xmampu n xlarat tok mengayuh sampai ke sane.. last2, ktowg kayuh la sampai ke tepi pantai yang jauh dari tempat perkhemahan ktowg... mmg banyak halangan betol laaa...
-pastu ikot group tok angkat kayak ngn basoh kayak.. group ktowg angkat kayak... makk aiihh, berat giler kayak tu.. dah angkat 3 org pown masih xlarat lagi.. haha.. pastu p wat ujian ikatan tali n alhamdulillah betol sumer...
-then, p makan tgh hari....
-p mandi n siap2...
-time tok bukak khemah... aku sowg je yg bukak khemah tu.. xde pown owg yg tolong.. huhu.. pastu kwn aku tanye aku ni da bese ke pasang n bukak khemah ni.. haha... bese plak aku arnn... hehee... owg kalo da pandai pasang khemah, nak bukak khemah pown mesti la pandai gak.. hahaa..






-saat2 yg d nantikn tok bertolak pulang ke UiTM di hatiku.. ceehh wahh.. haha..
-sumer owg pulang dgn ati yg gembire dan penat...
-selamat tinggal pengkalan balak~














                


rindu kat pantai pengkalan balak... huhu...